Guvernul se pregătește să scoată uraniul din zona Moldovei!
Dimensiune font:
* pentru asta, va redeschide mina de la Tulgheș-Grințieș (Neamț), aflată în paragină de ani de zile * până în anul 2016, mina Crucea-Botușana (Suceava), operată de Compania Națională a Uraniului (CNU), a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu uraniu pentru Centrala Nucleară Cernavodă * experții susțin că de la Tulgheş-Grinţieş s-ar putea extrage mii de tone de uraniu pe an * pentru acoperirea necesarului anual de consum tehnologic de uraniu pentru CNE Cermavodă se importă, în medie, 250 tone uraniu sub forma de octoxid de uraniu, sursele de proveniență fiind Canada şi Kazahstan
Guvernul a decis să reia producţia de uraniu pentru consumul nuclear al ţării, eliminând astfel importurile. Unul dintre obiectivele majore ale acestei strategii este deschiderea și punerea în exploatare a zăcământului de uraniu de la Tulgheș-Grințieș (Neamț), operațiune care ar urma să înceapă efectiv în anul 2028.
În perioada de maximă activitate, mina de la Grințieș funcționa cu 43 de galerii: 10 pe masivul Prisecani, 27 pe Primatar și 6 pe Pintec. Minereul extras era transportat, alături de cel provenit de la mina Crucea din județul Suceava, către Feldioara. Acolo, în stațiile de preparare, minereul era procesat, iar ulterior era trimis la reactorul de la Pitești, unde se fabricau barele de combustibil nuclear destinate centralei de la Cernavodă.
Acum, SN Nuclearelectrica SA este în curs autorizare a lucrărilor de construire pentru sediul administrativ al minei Tulgheș-Grințieș, iar la Feldioara sunt în desfășurare lucrări de modernizare a uzinei de preparare a minereului de uraniu.
Până în anul 2016, mina Crucea-Botușana (Suceava), operată de Compania Națională a Uraniului (CNU), a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu uraniu pentru Centrala Nucleară Cernavodă. Totuși, din cauza creșterii accentuate a costurilor de producție și a epuizării zăcămintelor viabile, exploatarea a devenit neeconomică.
În acest context, Nuclearelectrica (SNN) a fost nevoită să își asigure uraniul din surse externe, unde prețurile de achiziție de pe piața internațională erau de 3-4 ori mai mici decât cele oferite de CNU. Această schimbare a subliniat necesitatea reorganizării lanțului de aprovizionare cu uraniu și a identificării unor soluții durabile pentru asigurarea resurselor necesare funcționării centralei de la Cernavodă.
Pentru acoperirea necesarului anual de consum tehnologic de uraniu pentru CNE Cermavodă s-au importat, în medie, 250 tone uraniu sub forma de octoxid de uraniu, sursele de proveniență fiind Canada şi Kazahstan.
Zăcământul de uraniu de la Tulgheș-Grințieș urmează să fie exploatat prin lucrări miniere subterane, iar minereul extras va fi procesat la Uzina Feldioara pentru obținerea octoxidului de uraniu (U₃O₈), utilizând o tehnologie clasică.
Procesarea va urma un flux tehnologic complex, ce include etapele de măcinare autogenă, clasare simptotică, leşiere acidă dinamică, decantare și clarificare, extracție cu rășini schimbătoare de ioni și solvenți organici, precipitare, uscare și calcinare.
Consumul tehnologic anual estimat de dioxid de uraniu (UO₂) sub formă de pulbere sinterizabilă, necesar pentru funcționarea a patru reactoare CANDU, este de aproximativ 440 de tone.
Experții susțin că de la Tulgheş-Grinţieş s-ar putea extrage mii de tone de uraniu pe an. „Întregul proces va fi conceput în conformitate cu cele mai performante tehnologii și echipamente existente la nivel mondial, având ca obiectiv reducerea semnificativă a impactului asupra mediului”, se arată într-un răspuns adresat deputatului ieșean Silviu Gurlui de către secretarul de stat în Ministerul Energiei, Pavel-Casian Nițulescu.
Potrivit evaluărilor SNN, necesarul investițional pentru realizarea lucrărilor de deschidere, pregătire şi exploatarea zăcământului de uraniu de la Tulgheş-Grințieş este de circa 90 milioane de euro.
Sursele de finanțare avute în vedere în acest scop vor proveni din surse interne şi surse atrase ale titularului activității miniere de exploatare, FPCU - Feldioara, filială a SNN
Pentru formarea de personal cu pregătire adecvată, FPCU - Feldioara a încheiat în cursul anului 2024 un contract de pregătire practică cu Liceul „Petru Rareş” din Feldioara, conform căruia, începând cu anul şcolar 2025 - 2026 va fi înființată o clasă a IX-a cu specializarea tehnician în chimie industrială.
Daniel BACIU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau