De ce e mai bine să obții credite în euro, nu în lei
Dimensiune font:
* economistul Radu Georgescu este ferm: „Din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar într-o bancă... toate creditele mele sunt în euro. În acest moment, plătesc o rată cu 50% mai mică, comparativ cu situația în care aș fi avut credite în lei. Euro ar trebui să atingă 7 lei ca rata mea în euro să ajunga la valoarea ratei în lei. Dar dacă euro va ajunge la 7 lei, dobânzile la creditele în lei vor fi de 30%, iar diferența între creditul în euro și cel în lei va crește și mai mult”
Economistul Radu Georgescu susține că necunoașterea modului în care se calculează dobânda bancară face ca mulți oameni să ia decizii financiare greșite. „În școală nu ne-a învățat nimeni cum se calculează dobanda la un credit bancar, deși foarte mulți oameni au nevoie de această informație deoarece au credite bancare... Văd sfaturi pe rețelele sociale că este bine să rambursezi anticipat mai ales dacă ești la începutul creditului. Greșit. Dobânda bancară se calculează întotdeauna la soldul creditului. Nu contează dacă ești la începutul sau la sfârșitul creditului, nu contează că ai credit de 1.000 lei sau 10 milioane... Din acest motiv eu nu rambursez niciodată anticipat creditele mele”, susține economistul, precizând că a creat el însuși „un excel complex care simulează calculul ratelor pentru un credit bancar și care te va ajuta să iei decizia corectă legată de un credit” (https://www.cfoapp.ro/.../Calcul_rata_banca_CFO_Network.../).
Radu Georgescu precizează că zâmbește atunci când vede pe rețelele sociale sfaturi că este mai bine să iei un credit în lei. „Din perspectiva unui tip care a fost 4 ani director financiar într-o bancă, toate creditele mele sunt în euro. În acest moment plătesc o rată cu 50% mai mică, comparativ cu situația în care aș fi avut credite în lei. Euro ar trebui să atingă 7 lei ca rata mea în euro să atingă valoarea ratei în lei. Dar dacă euro va ajunge la 7 lei, dobânzile la creditele în lei vor fi de 30%, iar diferența între creditul în euro și cel în lei va crește și mai mult. S-a văzut în ultima vreme că atunci când euro crește, cresc și dobânzile la creditele la lei, deoarece urcă ROBOR și IRCC”, precizează Radu Georgescu.
Daniel BACIU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau