Vicepreședintele AUR a semnat contractul de lobby de 1,5 milioane USD. Documentul publicat de Departamentul de Justiție al SUA
Dimensiune font:
Departamentul de Justiție al SUA a făcut publică dovada semnăturii lui Marius Lulea, vicepreședinte executiv AUR, pe un contract de lobby în valoare de 1,5 milioane de dolari.
Un document oficial publicat de Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii confirmă că Marius Lulea, vicepreședintele executiv al partidului AUR, a semnat contractul de lobby cu firma americană BGD în valoare de 1,5 milioane de dolari. Această informație vine după ce, timp de aproape o lună, reprezentanții AUR au negat vehement existența oricărui acord de acest tip.
Contractul, semnat pe 31 martie 2025, a fost înregistrat inițial doar cu semnătura reprezentantului firmei BGD, Daniel Delnero, iar publicația G4Media a fost prima care a publicat documentul pe 23 aprilie. În ciuda dovezilor prezentate, AUR a emis un comunicat în care a acuzat jurnaliștii de dezinformare și a depus o plângere penală la DIICOT, invocând infracțiunea de comunicare de informații false.
Publicarea amendamentului recent pe site-ul oficial al Ministerului Justiției din SUA confirmă, însă, semnătura oficială a lui Marius Lulea pe contract, documentul devenind public și verificabil. Până la acest moment, AUR nu a oferit o reacție clară în legătură cu această dovadă, iar Marius Lulea nu a răspuns întrebărilor presei.
Contactat în trecut, reprezentantul firmei BGD a declarat că „nu a intrat în vigoare contractul și nu au fost plăți efectuate de către AUR sau entități afiliate”. Totuși, prezența semnăturii validează oficial încheierea acordului, chiar dacă implementarea sa practică este, cel puțin declarativ, pusă în așteptare.
Un conflict între declarații și realitate
Partidul AUR a susținut public că „nu există niciun contract semnat și nici vreo sumă transferată către o entitate din SUA”, afirmând că acuzațiile presei reprezintă o campanie de denigrare. Pe 26 aprilie, AUR a anunțat sesizarea DIICOT împotriva publicației G4Media, dar și a televiziunilor Antena 3 și România TV, invocând articolul 404 din Codul Penal – comunicarea de informații false.
Însă conform articolului 268 din Codul Penal român, „inducerea în eroare a organelor judiciare” este, de asemenea, incriminabilă – fapt care ar putea atrage consecințe în cazul unei sesizări nefondate, depuse cu bună știință asupra unor fapte inexistente.
În ultimele luni, liderul AUR, George Simion, a fost activ în media americană ultra-conservatoare, apărând în emisiunile lui Tucker Carlson, Alex Jones, Jack Posobiek și Steve Bannon. Simion a lăudat chiar administrația SUA pentru excluderea României din programul Visa Waiver, o decizie anunțată cu doar două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau