Cum se modifică bursele școlare
Dimensiune font:
Consiliiul Național al Elevilor a criticat decizia anunțată de către ministrul Educației Daniel David privind reorganizarea sistemului de burse pentru elevi și studenți. Elevii susțin că statul român renunță la un instrument eficient de combatere a abandonului școlar.
Consiliul Național al Elevilor pledează pentru menținerea prevederilor legate de burse din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, prin care au fost stabilite cuantumuri minime raportate la salariul minim brut.
„Bugetul alocat burselor a crescut exponențial: de la circa 540 de milioane lei în 2021, la peste 1,3 miliarde în 2023, apoi 4,9 miliarde în 2024, cu o estimare de 6,4 miliarde pentru 2025. Această creștere într-un interval de patru ani demonstrează că statul român recunoaște eficiența burselor: ele reduc abandonul școlar, susțin echitatea și generează rezultate sistemice mai bune”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Scăderea valorii burselor
Reprezentanții elevilor susține că propunerea făcută de ministru nu doar că va reduce numărul de tipuri de bursă, ci le va reduce ca valoare.
„Propunerea de a raporta bursele la salariul minim net și nu brut ascunde o diminuare reală a sprijinului acordat elevilor. Această ajustare ar avea ca efect direct scăderea valorii burselor, în ciuda eventualelor creșteri oficiale ale salariului minim. Într-un moment în care costurile legate de participarea la educație cresc constant, alimentate și de nivelul ridicat al inflației din România, o astfel de măsură ar afecta în mod disproporționat elevii din mediile defavorizate”, precizează sursa citată. Consiliul amintește că există studii la nivel național care au demonstrat că bursele au un impact asupra performanței școlare, mai ales în cazul elevilor din medii defavorizate și care, pe viitor, riscă să nu mai aibă acces la educație.
„Consiliul Național al Elevilor solicită menținerea tuturor tipurilor de burse în forma actuală (…) România se confruntă în continuare cu o rată alarmantă a abandonului școlar, cu inegalități accentuate între mediul urban și rural, cu un procent considerabil de copii vulnerabili din punct de vedere social și economic. În acest context, orice diminuare a sprijinului financiar acordat elevilor, fie ea directă sau mascată sub ajustări tehnice, reprezintă o decizie periculoasă, nedreaptă și contrară interesului beneficiarilor principali ai educației”, se mai spus în comunicat.
Anunțul ministrului Educației a nemulțumit și asociațiile de studenți astfel că Uniunea Studenților din România (USR), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR), anunță un protest, joi, în fața Guvernului, începând cu ora 10:00, față de modificările anunțate de ministrul educației privind bursele.
„Anunț de maximă importanță pentru studenți. Studenții ies în stradă, mâine, 26.06.2025 în București, în fața Guvernului României și în toate centrele universitare de la ora 10:00: nu vă atingeți de burse!”, este mesajul transmis de organizatori, pe grupurile asociațiilor studențești.
Cum se modifică bursele școlare
Miercuri, ministrul Educației Daniel David a anunțat că sistemul de burse școlare urmează să fie reorganizat. Noua formulă propusă presupune păstrarea a doar două categorii de burse:
- Bursele sociale, destinate elevilor din medii vulnerabile, vor include în continuare și sprijinul acordat mamelor minore. Aceste burse vor fi gestionate de autoritățile locale de asistență socială, pe baza unei metodologii inițiate de minister.
- Bursele de merit vor fi acordate elevilor cu medii de cel puțin 9 (în prezent este de 9.50), în limita a 15% din totalul elevilor dintr-o clasă (în prezent este de o limită de 30%). După reorganizarea olimpiadelor și concursurilor, premiile pentru câștigători vor fi majorate.
Astfel, vor fi tăiate patru tipuri de burse – cele pentru olimpici (I și II), cele tehnologice, iar cele pentru mame minore vor fi incluse în bursele sociale.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau