Au găsit, la Suceava, Calul de aur al lui Ștefan cel Mare!

Screenshot (578)

Dimensiune font:

| 05-07-2025 15:32

* legendara statuie din aur, pe care a căutat-o chiar sultanul Suleiman Maghnificul, dar și Securitatea din vremea lui Ceaușescu, ar avea 1,62 metri înălțime și o greutatea de 500 de kilograme * „Vom dezvălui locul exact unde se află doar atunci când vom primi garanții că va intra în tezaurul național, nu pe mâinile unora sau altora”, ne-a spus suceveanul Gheorghe Poenaru, președintele Asociaţiei Căutătorilor de tezaure din România

Membrii Asociației Căutătorilor de Tezaure din România, al cărui președinte este suceveanul Gheorghe Poenaru, susțin că dețin informații despre locația exactă a unei comori celebre - Calul de aur al lui Ștefan cel Mare, despre care legenda spune că a fost căutată fără succes de sultanul Suleiman Magnificul și de Securitatea lui Ceaușescu. Totuși, membrii asociației nu vor să facă publice aceste date, temându-se că artefactele ar putea fi furate, așa cum s-a întâmplat cu obiectele dacice sustrase din Olanda sau cu cele 20 de brățări dacice de aur dispărute din România. „Securitatea n-a dispărut, lucrează. Mie de ăștia mi-e frică, de ei mă feresc… Habar nu aveți ce fac ei! Eu sunt mereu controlat, dar n-o să permit să pună ei mâna pe aurul acesta! Eu rup încălțări în căutarea acestor comori, fug de lupi, de toate jivinele pădurii, iar statul nu-mi dă nimic. Ei vor doar să pună mâna pe comorile pe care noi le scoatem la lumină. Am dat statului ce am scos la lumină, am dat monede romane foarte rare și valoroase, unele găsite chiar aici, în județ, la Pătrăuți și în zona Brăiești – Cornu Luncii. Din  Munţii Buzăului, de la Buzior, am scos un schelet uman de patru metri și multe altele, iar statul ne vânează”, ne-a declarat Gheorghe Poenaru, care susține că se află în căutarea de comori de aproape 50 de ani. „Eu aveam detector de metale încă din 1982, de pe vremea comuniștilor! Mi l-am făcut la fabrică, unde aveam ingineri pricepuți”, mărturisește suceveanul, liderul Asociației Căutătorilor de Tezaure din România, „un ONG înființat de vreo zece ani, doar cu prieteni, șase personae, că nu vrem să ne încurcăm cu multă lume”.

Din nefericire, tocmai utilizarea aceasta a detectoarelor a dus la o ruptură între arheologi și căutătorii de comori. Arheologii îi acuză pe căutătorii amatori că distrug situri și ascund obiecte de tezaur, iar căutătorii reclamă obstacole din partea autorităților și implicarea unor interese obscure în gestionarea comorilor, sugerând că unele tezaure ar fi ținte pentru rețele influente.

 

„Cele mai importante sunt locurile unde se adăpostesc trei mari comori. Le știu, am fost de multe ori în acele zone, dar voi decide eu când va veni momentul să fac lumină asupra locului unde se află acestea. Este vorba de Calul de aur al lui Ștefan cel Mare, de tezaurul lui Brâncoveanu și de comoara prințului Milan Obrenovici”.

 

Ce a descoperit Gheorghe Poenaru, în cele cinci decenii de când se ocupă cu căutarea comorilor? „O mulțime de  artefacte. Dar, cele mai importante sunt locurile unde se adăpostesc trei mari comori. Le știu, am fost de multe ori în acele zone, dar voi decide eu când va veni momentul să fac lumină asupra locului unde se află acestea. Este vorba de calul de aur al lui Ștefan cel Mare, aflat pe teritoriul județului Suceava, de tezaurul lui Brâncoveanu, de la Baia de Aramă, și de comoara prințului Milan Obrenovici (primul rege al Serbiei moderne, născut la Mărășești, în Moldova, la 22 august 1854 – n.r.). Sunt cel puțin 70 de tone de aur… Acolo unde este îngropat calul de aur al domnitorului există o comoară uriașă, cu multe alte obiecte mari, din aur masiv, cum ar fi un tablou de mari dimensiuni, un alt cal, cel catalan, primit cadou de la polonezi, însă nu vreau să vorbesc mai multe. M-au urmărit toată viața pentru comorile acestea, aveam hărți, au venit comuniștii și mi le-au confiscate, le-au ars, dar eu le copiasem pe niște caiete… Am găsit hărți vechi, unele în slavonă, le avem, știm ce căutăm și unde, dar nu vom face public nimic până când statul nu garantează protecția acestor piese”, ne-a spus Gheorghe Poenaru.

Activitatea căutătorilor de comori are nu doar o latură istorică, ci și una profund personală. Mulți vorbesc despre o dependență similară cu jocurile de noroc…

Totuși, într-o Românie unde trecutul încă mai ascunde mistere, iar istoria nu a fost scrisă complet, un lucru e clar: între legendă și realitate, comorile din pământul românesc continuă să fascineze. Daniel BACIU

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:14

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria [email protected], cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Spatiu in suprafata de 12,90 mp, situat la parterul imobilului sediu al Sistemului de alimentare cu apa din comuna Grumazesti, amplasat in satul Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Parcului nr. 381A, judet Neamt, identificat cu nr.cadastral 51704-C1 si cartea funciara nr. 51704-C1 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 66/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, in urma unei cereri depuse la Registratura Comunei Grumazesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 08.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 18.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: [email protected]. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria [email protected], cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren in suprafata de 850 mp, situat in intravilanul satului Curechistea, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, identificat cu nr.cadastral 50232 si cartea funciara nr. 50232 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 73/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 25.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: [email protected]. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
Cine sunt ieșenii care încasează cele mai mari pensii
06/07/2025 16:04

* numărul pensionarilor foarte săraci, cei cu indemnizatie socială de 1.281 de lei, a crescut cu 3.717 in doar 6 luni, ajungand la 37.555 * singura categorie care s-a inmultit in acest an este cea a pensiona ...

 Un parlamentar ieșean vrea să schimbe meniurile din școli. Vitamina D ar putea deveni obligatorie în farfuriile copiilor
06/07/2025 15:00

Romania se confruntă cu o criză nutritională ignorată de ani de zile: deficitul de vitamina D in randul copiilor. Aproape 9% dintre adolescentii intre 14 si 18 ani au un nivel sever de carentă, iar peste 7 ...

Iașul are peste 180 de mărci înregistrate. O radiografie economică între nostalgie, reinventare și branding neașteptat
06/07/2025 14:41

În arhiva publică a Oficiului de Stat pentru Inventii si Mărci sunt peste 180 de solicitări trimise din Iasi, iar fiecare dintre ele spune o poveste despre ce a fost, ce este si ce incearcă să devin� ...

Peste 40 de grădinițe sunt deschise în județul Iași pe timpul verii. Lista completă și pașii de înscriere
06/07/2025 14:30

Părintii din Iasi nu trebuie să isi mai facă griji pentru lunile de vară. Inspectoratul Scolar Judetean a anuntat lista completă a grădinitelor cu program prelungit care vor functiona in regim de rotatie ...

Grădiniță nouă de aproape 13 milioane de lei la Horpaz
06/07/2025 14:00

Educatia devine prioritate strategică la Miroslava. O nouă grădinită cu program prelungit va fi construită in satul Horpaz, in apropierea viitorului parc Ezăreni, ca parte a unei investitii publice majore ...

15,6 milioane lei pentru cultura ieșeană. Guvernul susține Filarmonica, Teatrul „Luceafărul” și Ateneul Național
06/07/2025 13:32

Cultura din Iasi primeste o infuzie importantă de fonduri publice. În cadrul celei mai recente sedinte, Guvernul Romaniei a decis alocarea sumei de 231,4 milioane lei pentru sustinerea a 66 de institutii ...

Mâncare sănătoasă, buzunar bolnav. Cât plătesc ieșenii pentru legumele bio
06/07/2025 13:25

Mancarea sănătoasă nu mai e de mult o optiune accesibilă pentru toată lumea. În Iasi, un simplu cos de legume curate, comandate de pe site-uri cu produse locale, costă cat o zi intreagă de muncă. ...

Ofertă de vacanță pentru cei mici. Iașul vine cu tabere, artă, natură și joacă
06/07/2025 12:58

Într-un spatiu generos, plin de verdeată, aflat la marginea orasului, copiii au parte de o tabără urbană completă, desfăsurată exclusiv in aer liber. Fiecare săptămană propune o temă diferită ...

Spitalele intră sub monitorizarea publică. Pacienții din Iași pot trimite online reclamații privind hrana
06/07/2025 11:54

Ministerul Sănătătii deschide o nouă cale pentru vocea pacientilor. Din 14 iulie, pe site-ul institutiei va fi disponibil un formular online dedicat sesizărilor privind calitatea mancării servite in spita ...

O nouă performanţă excepţională pentru România şi Iaşi. CyLiis - vicecampioni europeni la robotică
06/07/2025 11:09

O nouă pagină de aur a fost scrisă in istoria performanţelor echipei CyLiis, formată din elevi pasionaţi de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, care au obţinut titl ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei
OSZAR »