Iașul va avea primul computer cuantic din România! Studenții TUIASI, câștigători la Quantum Hackathon
Dimensiune font:
* studenții TUIASI au marcat o victorie semnificativă la Quantum Hackathon – Be All In on Quantum, cel mai mare eveniment dedicat tehnologiilor cuantice din România, desfășurat ca parte a Festivalului RoNaQCI * România ar putea deveni, până în 2026, una dintre puținele țări europene care găzduiesc un computer cuantic, prin intermediul proiectului FreeYa Mind Campus, lansat la Iași în parteneriat cu gigantul tehnologic IBM
Echipa VibeQoders, formată din studenți la licență și master de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, a impresionat juriul și a câștigat unul dintre cele cinci premii de 1000 de euro, demonstrând un nivel înalt de inovație și pregătire. „Această reușită nu doar că aduce recunoaștere studenților și facultății, dar subliniază și rolul cheie pe care învățământul superior ieșean îl joacă în formarea specialiștilor capabili să inoveze și să contribuie la dezvoltarea viitoarelor tehnologii, în special în domeniul complex și emergent al informaticii cuantice. Competiția a fost organizată de către un consorțiu de universități și parteneri din România care implementează un proiect major de infrastructură ce folosește tehnologii cuantice pentru securizarea comunicațiilor. Festivalul RoNaQCI a marcat finalizarea acestui proiect strategic pentru România, aducând împreună comunitățile care au colaborat în cadrul acestei inițiative, inclusiv studenții, cărora le-am lansat provocarea Hackathon-ului. Este foarte important ca în România să investim timp și resurse, pentru a atrage tinere talente în astfel de domenii de vârf și a dezvolta o masă critică de specialiști”, a precizat conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorectoratul Informatizare și Comunicații Digitale TUIASI.
Performanța notabilă vine ca o confirmare a excelenței academice și a potențialului studenților ieșeni în domenii de vârf ale tehnologiei.
Echipa VibeQoders a fost coordonată de Alexandru Darie, student la licență și a fost compusă din Gabriela Brezeanu, Gabriel Scînteie, Ioana Prioteasa și Delia-Elena Bărbuță, studenți la master.
Facultatea AC din cadrul TUIASI a fost reprezentată cu brio și de echipa Murphy At Work, formată din studenți de anul II de licență – Mihai Bandur, Cosette-Ioana Lupu și Matei-Alexandru Mardare – care au participat în prima etapă a competiției.„Participarea la această competiție arată în primul rând că avem studenți care, chiar dacă nu au studiat, nu au aprofundat acest subiect până acum, pot înțelege această tehnologie. Sunt foarte energici și curioși și, mai ales într-un cadru competițional, au capacitatea să acumuleze multe informații și să folosească competențele pe care le-au dobândit în facultate, de programare, matematică și comunicare, pentru a construi în doar 24 de ore un instrument educațional complex”, a explicat prof. univ. dr. ing. Vasile Manta, coordonatorul echipei TUIASI în cadrul proiectului RoNaQCI.
Quantum Hackathon a atras un număr impresionant de participanți, cu 153 de studenți și aproximativ 30 de echipe înscrise inițial.
Dintre acestea, doar 15 echipe au ajuns în faza finală, iar prezența VibeQoders în acest grup select subliniază calitatea pregătirii la Facultatea AC Iași din cadrul TUIASI.
Primul computer cuantic din țară ar putea ajunge la Iași până în 2026
România ar putea deveni, până în 2026, una dintre puținele țări europene care găzduiesc un computer cuantic, prin intermediul proiectului FreeYa Mind Campus, lansat la Iași în parteneriat cu gigantul tehnologic IBM.
Proiectul este inițiat de omul de afaceri Cristian Berariu și cofondat de Cornel Scripcă, și vizează crearea primului centru de cercetare și educație din România dedicat tehnologiilor cuantice și inteligenței artificiale (AI).
Investițiile estimate pentru infrastructura campusului depășesc 400 de milioane de euro, iar finalizarea proiectului este planificată pentru sfârșitul anului 2026. Centrul oferă deja acces prin cloud la platformele de quantum computing ale IBM pentru peste 90 de studenți.
Totuși, instalarea efectivă a unui computer cuantic în România depinde de mai mulți pași pregătitori. „Pot fi luni sau ani”, a declarat Cornel Scripcă pentru TechRider, subliniind că este nevoie de formarea universităților partenere și a specialiștilor înainte de implementarea fizică a tehnologiei.
În prezent, în România, calculul cuantic este predat doar la nivel postuniversitar, ceea ce reflectă un decalaj în formarea de specialiști în acest domeniu emergent.
IBM a adus în Europa, în anul 2019, la Institutul Fraunhofer, în orașul Ehningen, primul și „cel mai puternic computer cuantic european în context industrial”.
Ce este un computer cuantic?
Un computer cuantic utilizează principiile mecanicii cuantice pentru procesarea informației. Spre deosebire de computerele clasice, care operează cu biți (0 sau 1), computerele cuantice folosesc qubiți, capabili să existe în mai multe stări simultan. Acest lucru permite rezolvarea unor probleme extrem de complexe într-un timp mult mai scurt.
Andrei DUMITRU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau