Pericolul ascuns de pe șosele: Ce riști dacă folosești anvelope de iarnă în zilele de vară
Dimensiune font:
În zilele toride, asfaltul poate atinge temperaturi de peste 50-60 de grade Celsius, ceea ce duce la încălzirea excesivă a anvelopelor, care pot ajunge la peste 70-80, uneori chiar 90 de grade Celsius. Acest fenomen are un impact semnificativ asupra aderenței și rezistenței cauciucului.
Specialiștii în conducere defensivă avertizează că anvelopele reprezintă un element esențial de siguranță, fiind singurele componente ale mașinii care intră în contact direct cu carosabilul. De aceea, este important ca acestea să fie adaptate sezonului și condițiilor meteo, conform ProMotor.
În sezonul cald, anvelopele de iarnă nu sunt doar ineficiente, ci pot deveni și periculoase. Temperaturile ridicate ale asfaltului sunt transferate pneurilor, iar în timpul rulajului – în special la frânare, accelerare sau în viraje – temperatura acestora crește suplimentar.
Pentru astfel de condiții, au fost dezvoltate anvelopele de vară, fabricate dintr-un compus de cauciuc mai dur, care asigură aderență optimă și manevrabilitate chiar și la temperaturi extreme.
Titi Aur: „Vara trebuie anvelope de vară”
Expertul în conducere defensivă și multiplu campion de raliu, Titi Aur, avertizează asupra riscurilor folosirii anvelopelor nepotrivite sezonului.
„Anvelopele au fost concepute pentru diferite tipuri de suprafețe de rulare. Iarna, asfaltul este rece, ai gheață, zăpadă, de aceea cauciucul este mult mai moale. Vara, în schimb, temperatura asfaltului poate depăși 50 de grade Celsius. De asta, anvelopele de vară sunt fabricate din cauciuc mai dur, care să reziste la temperaturi foarte ridicate. Și de ce s-au făcut aceste anvelope diferite? Pentru a avea o aderență cât mai bună. Ori tu dacă circuli vara cu anvelope de iarnă, pe lângă faptul că acestea se vor uza mult mai repede, aderența va fi scăzută. Așa că, vara trebuie anvelope de vară și iarna anvelope de iarnă”, a declarat Titi Aur pentru ProMotor.
Consecințele utilizării necorespunzătoare a anvelopelor
Pe timp de caniculă, utilizarea anvelopelor de iarnă poate duce la pierderea elasticității cauciucului, transformându-l într-un material rigid, cu aderență redusă. Aceasta se traduce prin distanțe de frânare mai mari, control slab asupra direcției și uzură prematură.
În ceea ce privește anvelopele all-season, deși oferă o performanță mai bună vara comparativ cu cele de iarnă, acestea nu egalează aderența specifică anvelopelor de vară, motiv pentru care nu sunt recomandate în condiții de temperaturi extreme.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau