Chirica: DIICOT și-a depășit atribuțiile! Avocatul Cătălin Boacnă: “Toate probele obținute în mod nelegal de procurori ar trebui arse”
Dimensiune font:
Decizia Curții de Apel Iași prin care au fost anulate toate probele obținute de procurorii DIICOT Iași în perioada 2020 – 2024 în dosarul Veranda a fost menținută astăzi, 27 iunie 2025, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Este una dintre cele mai importante decizii pronunțate în istoria recentă a justiției românești atât în ceea ce privește claritatea motivării cât și subiectul pus în discuție. Toți funcționarii din cadrul Primăriei Iași care au fost suspendați din funcție se întorc la muncă de luni, 30 iunie 2025. Printre aceștia se numără arhitectul șef Alexandru Mustață și Cristina Oțeleanu, directorul Direcției Juridice.
„Decizia de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție este o dovadă clară a curajului și echilibrului cu care sunt înzestrați judecătorii de la Curtea de Apel Iași”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
Astăzi, 27 iunie 2025, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins contestațiile formulate de procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași (DIICOT) împotriva hotărârii pe care au luat-o judecătorii de la Curtea de Apel Iași la data de 24 septembrie 2024 în dosarul în care cap de listă este primarul Mihai Chirica. Este vorba de dosarul cunoscut în spațiul public sub numele de dosarul Veranda, care privește acuzații de abuz în serviciu cu privire la reamenajarea terasei de deasupra Halei Centrale. În primă fază, Curtea de Apel Iași a admis cererile și excepțiile formulate de inculpații trimiși în judecată de procurorii DIICOT Iași în luna aprilie 2024 și a considerat că întreaga urmărire penală făcută de aceștia cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu este nelegală.
Dosarul a pornit de la ambițiile procurorului Horodniceanu
Acest dosar pare să fi pornit de la ambițiile procurorului Daniel Horodniceanu, actualmente membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de la conflictele acestuia cu primarul Mihai Chirica. Deși DIICOT ar trebuie să se ocupe de infracțiuni specifice criminalității organizate, Horodniceanu a început o vânătoare a funcționarilor din Primăria Iași și a unora dintre constructorii foarte activi din Iași.
Deși în realitate terasa circulabilă de deasupra Halei Centrale nu a fost supraetajată, procurorul Horodniceanu a considerat că amenajarea acesteia și deschiderea unui restaurant acolo reprezintă o nerespectare a regimului de înălțime și astfel este afectată vizibilitatea biserici Armenești din spate. Pentru acest tip de acuzație, în decembrie 2022 a realizat percheziții cu mascați în Primăria Iași și i-a plimbat pe majoritatea funcționarilor cu putere de decizie prin fața camerelor de luat vederi. Mulți dintre ei au fost puși sub control judiciar, în frunte cu primarul Chirica. A fost un circ sancționat destul de aspru la vremea respectivă de Curtea de Apel Iași pentru că în doar câteva zile, judecătorii au ridicat toate interdicțiile. În plus, au fost anulate și mandatele de percheziție domiciliară pe motiv că au fost obținute în mod nelegal de la Tribunal, deși trebuiau cerute de la instanța superioară.
Toți funcționarii suspendați se întorc la muncă
După decizia de astăzi, 27 iunie 2025, toți funcționarii care au fost suspendați din funcție după trimiterea în judecată a rechizitoriului, aprilie 2024, se vor întoarce la muncă. Este vorba în principal de Alexandru Musteață, arhitectul șef al Iașului și Cristina Oțeleanu, directorul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Iași.
În acest dosar au mai fost trimiși în judecată funcționari de la Cadastru, de la Direcția de Cultură și de la Poliția Locală.
Avocat Boacnă: “Noi am susținut că procurorii DIICOT și-au depășit aria de lucru”
Dosarul a ajuns să fie judecat la Curtea de Apel Iași și ulterior la Înalta Curte ca urmare a cererii pe care a formulat-o avocatul Cătălin Boacnă raportat la calitatea de avocat suspendat pe care o avea directorul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Iași. Dacă nu exista această situație, dosarul s-ar fi judecat la Tribunal în primă instanță și nu ar fi ajuns la Înalta Curte.
“Decizia de astăzi a Înaltei Curți de Casație și Justiție este o dovadă clară a curajului și echilibrului cu care sunt înzestrați judecătorii de la Curtea de Apel Iași. Instanța de control judiciar a respins în mod definitiv contestația formulată de DIICOT Iași și a confirmat că urmărirea penală a fost realizată de un organ judiciar necompetent”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
„Mă bucur că argumentele apărării au fost ascultate, cântărite și valorificate în mod echilibrat. În esență, noi am susținut că procurorii DIICOT și-au depășit aria de lucru și au creat în mod artificial un dosar de corupție în condițiile în care există procurori specializați pentru acest gen de infracțiuni în cadrul DNA. Din punctul meu de vedere, toate probele obținute în mod nelegal de procurori ar trebui arse, distruse. Dincolo de aspectele procedurale pe care le-am invocat în faza de camera preliminară, pe fondul problemei acuzațiile sunt produsul unor interpretări subiective și nefondate a normelor din materia urbanismului”, a completat avocatul Cătălin Boacnă.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau