Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului : ”Măsură nătângă și antieconomică”

0000   0141700

Dimensiune font:

| 03-07-2025 18:50

 Creșterea impozitului pe dividende anunțat în noul pachet de măsuri fiscale de premierul Bolojan va aduce antreprenorii în situația de a munci patru luni pe an doar pentru a da bani statului. De exemplu, pentru un profit de 100 de lei pe care un acționar va dori să-l scoată din firmă sub formă de dividende, el va plăti taxe și impozite de aproximativ 34 de lei.

Cristian Păun, ASE: ”Devine împovărător să trăiești dintr-o afacere”

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, e de părere că măsura este una complet greșită, în condițiile în care impozitele plătite la stat de un antreprenor ajung să se apropie de cele ale propriului salariat, situate la valoarea de 43,69% din salariul brut (cotă unică 10%, pensii 25% și sănătate 10%) ”Să presupunem că eu aș vrea în mod similar să trăiesc dintr-o afacere. Deci, nu să iau un salariu, ci să trăiesc dintr-o afacere, acționar fiind al afacerilor respective. 

În cazul ăsta, dacă afacerea obține profit, se plătește instant 16% impozit (pe profit, n.r.). Apoi, profitul poate să fie redistribuit în două direcții. Poate să fie reinvestit în afacere, adică poți să folosești profitul pe care l-ai obținut pentru a crește activele afacerii, cumpărând echipamente, ce mai vrei să cumperi tu pentru afacerea ta, sau poți să decizi să-l distribui ca dividend, după 16% impozitare. 

Cum se impozitează profitul unei firme

În momentul în care el devine dividend, se distribuie exclusiv către acționarii afacerii, persoane fizice. Pot fi și persoane juridice, dar vorbim acum de persoane fizice. Caz în care avem un venit din dividende pentru persoana fizică respectivă, care va fi impozitat cu 16%, și la care apoi se aplică, în funcție de nivelul dividendului, prin comparație cu salariile minime, deși eu știu că s-au scos aceste plafoane (dacă valoarea dividendelor depășește valoarea unui număr de salarii minime brute se adaugă 10% CASS, n.r.).

Să nu uităm că aici nu avem și pensia celui care vrea să trăiască din acest profit, adică el teoretic ar trebui să cotizeze și la pilonul 1 de pensii, la el se mai adaugă încă 20%. Practic, prin această măsură – impozitarea celor care vor să trăiască de pe urma unei afaceri și din dividendele generate din aceasta afacere, prin comparație cu cel care trăiește din salariu – devine mult mai, ca să spun așa, împovărător să ai o afacere și să trăiești din ea, decât să fii salariatul unei afaceri”, a explicat profesorul Cristian Păun  .  

Haos în lumea afacerilor. Antreprenorii se grăbesc să încaseze toate dividendele pentru a evita supraimpozitarea lor

În final, povara fiscală pentru un antreprenor care decide să trăiască exclusiv din profitul firmelor sale ajunge la valoarea de 34,3% sau chiar o poate depăși, în unele cazuri. Acest lucru poate duce la un blocaj, mai ales că există posibilitatea ca oamenii de afaceri să prefere să păstreze banii în conturile firmei pentru a evita plata unor impozite atât de mari. 

Pe de altă parte, spune Cristian Păun, nici această variantă nu este avantajoasă pentru antreprenori, din cauza inflației și a devalorizării monedei. De asemenea, e de așteptat ca în perioada rămasă până la modificarea impozitului (1 ianuarie 2026), cei care dețin afaceri să se grăbească să-și încaseze toate dividendele pentru a evita supraimpozitarea lor.

”Este o măsură nătângă și complet antieconomică, pentru că, teoretic, cel care are o afacere și riscă capital în ea este diferit de salariatul afacerii respective. Nu poți să pui egalitate fiscală între salariat și capitalistul antreprenor. Dacă o faci, practic, tu greșești și acela nu va mai continua sau nu-și va mai dezvolta o afacere, nu va mai da de muncă salariatului.

Cum vor încerca patronii să evite noile taxe ale guvernului Bolojan

Salariații își asumă riscuri mult mai mici și de natură diferită atunci când vine vorba de o afacere și, teoretic, nu putem vorbi de un regim fiscal identic în cazul celor doi.

E foarte greu să mai ai o afacere în viață în perioada asta. Foarte probabil ca prima reacție să fie reinvestirea profitului sau amânarea plății de dividende, pentru că dividendele se vor impozita la momentul în care, practic, cel care deține firma decide să le plătească.

Ele pot rămâne în conturi, se raportează existând ca dividende de plată, dar rămân într-un cont al  firmei și poate alimenta rezervele societății, o perioadă”, a mai declarat Cristian Păun  .

Mediul de afaceri, pedepsit de stat. Impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 16% în doar patru ani

Cotele de impozitare la dividende au tot crescut în ultimii ani, de la 5% în 2021, la 8%, 10% și acum 16%. Înainte, acest impozit era ceva mai mare, dar scăderea lui s-a făcut în paralel cu introducerea contribuției la sănătate.

”În moment de față avem o creștere fără ca acea contribuție la sănătate să fie diminuată, iar povara fiscală, din punctul meu de vedere, devine destul de apăsătoare”, a concluzionat profesorul Cristian Păun.

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau, telefon 0234/215.800, fax 0372/252.527, e-mail: clfilip_bacau @yahoo.com, cod fiscal 4455030. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata de 102 mp, cu destinatia de cabinet medical stomatologic, situat in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 121, apartinand domeniului public al Comunei Filipesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Filipesti nr. 30/20.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Prin solicitare scrisa, de la sediul institutiei. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Filipesti, cu sediul in comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 Lei/exemplar, care se achita numerar la sediul Comunei Filipesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 11.07.2025, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 21.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Filipesti, comuna Filipesti, sat Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar in original. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.07.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Filipesti, sat Filipesti, comuna Filipesti, Str. Radu Beligan nr. 142, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234/514.419, fax 0234/525.211, e-mail: tr-bacau-reg2 @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Oras Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani, telefon/fax 0231/552.351, 0231/552.626, E-mail: orasflamanzi @yahoo.com, cod fiscal 3372173. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Pasune cu suprafata totala de 30 ha, situata in extravilanul orasului Flamanzi, apartinand domeniului privat al Orasului Flamanzi, conform caietului de sarcini, H.C.L. Flamanzi nr. 67/30.05.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019, situata astfel: -Tarlaua Velnita Poiana -10ha; -Tarlaua Voloca Fata I -2 ha; -Tarlaua Voloca Fata II -8 ha; -Tarlaua Velnita Flamanzi -10ha. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin formularea si inregistrarea unei solicitari scrise la sediul Orasului Flamanzi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Juridic din cadrul Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 20 Lei/exemplar, care se achita la Casieria Orasului Flamanzi. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.06.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 08.07.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oras Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud.Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 09.07.2025, ora 10.00, Sala de sedinte a Orasului Flamanzi, oras Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, jud. Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Botosani, municipiul Botosani, Str. Maxim Gorghi nr. 8, judetul Botosani, cod postal 710171, telefon 0231/511.739, fax 0233/831.832, e-mail: tr-botosani @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 13.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria [email protected], cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Spatiu in suprafata de 12,90 mp, situat la parterul imobilului sediu al Sistemului de alimentare cu apa din comuna Grumazesti, amplasat in satul Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Parcului nr. 381A, judet Neamt, identificat cu nr.cadastral 51704-C1 si cartea funciara nr. 51704-C1 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 66/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, in urma unei cereri depuse la Registratura Comunei Grumazesti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 08.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 18.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: [email protected]. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233/786.059, fax 0233/786.364, e-mail: primaria [email protected], cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren in suprafata de 850 mp, situat in intravilanul satului Curechistea, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, identificat cu nr.cadastral 50232 si cartea funciara nr. 50232 Grumazesti, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 73/06.06.2025 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 15.07.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 23.07.2025, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 25.07.2025, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: [email protected]. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.06.2025.
TVA la locuințe - Lovitură pentru cei care se grăbesc în iulie să își ia casă cu TVA de 9% - Guvernul pune condiția să fie plătit un avans de 20% până la finalul acestei luni
05/07/2025 10:52

 Persoanele care se grăbesc să incheie pană la final de iulie un antecontract cu scopul de a se asigura că mai pot beneficia la cumpărarea unei locuinte de cota redusă de TVA de 9%, inainte ca aceast ...

Salarii blocate, taxe crescute, pensii fără indexare. Austeritatea se instalează până în 2026
05/07/2025 09:54

Veniturile salariale din sistemul public răman la nivelul lunii decembrie 2024 pană la finalul anului 2025, iar indemnizatia de hrană de 347 lei va fi acordată doar angajatilor cu salarii sub 6.000 lei brut ...

Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
04/07/2025 20:56

 Cresterea medie de 26% a pensiilor de la marea recalculare este anulată de tot ceea ce a urmat după majorare si de ceea ce se va petrece in următoarele luni.  În timpul acesta, pensiile spe ...

Curs valutar BNR, vineri, 4 iulie 2025. Euro, o nouă scădere la final de săptămână
04/07/2025 19:02

   Euro a incheiat săptămana pe minus Moneda euro a inregistrat o nouă scădere, la final de săptămană. În schimb, dolarul american, francul elvetian si lira sterlină au fost pe plus, c ...

Fondul Proprietatea atrage atenţia publicului asupra unor tentative de fraudă, cu numele şi identitatea Fondului
04/07/2025 18:38

Fondul Proprietatea atrage atenţia publicului asupra unor tentative de fraudă in care sunt folosite, in mod abuziv şi fără drept, numele şi identitatea vizuală a Fondului, potrivit unui comunicat remis v ...

Dragoș Damian: Planul ultrasecret, învăluit în mister, de salvare a României. Doar românii trebuie să-l știe
04/07/2025 16:35

Joi, 3 iulie, in conferinta de presă, Barna Tanczos, Alexandru Nazare, Daniel David, Petre Manole si Alexandru Rogobete, probabil din cauza oboselii si presiunii acumulate de munca din ultimele zile, au uitat ...

Cristian Dogaru: Umbra lui Băsescu se întinde iar peste economie. Cum de am ajuns iar pe mâna ”asasinilor economici”?
04/07/2025 16:26

Ca si in urmă cu 15 ani, iesirea din criză se face prin cresterea TVA-ului, impozitarea suplimentară a pensiilor, tăierea veniturilor bugetarilor. Cu onoarea proaspăt reperată de CCR, Băsescu poate conte ...

04/07/2025 16:25

Petrisor Peiu, senator AUR, a vorbit despre riscurile ca Romania să intre in "junk" si să fie nevoită să incheie un acord de finantare cu Fondul Monetar International (FMI). Romania riscă să ajungă in i ...

Deep in the Forest bate la ușă – ești gata?
04/07/2025 14:29

Într-o săptămană, cortul e deja montat. Muzica răsună printre copaci. Si undeva, in pădure, te regăsesti. Asta inseamnă Deep in the Forest – nu doar un festival, ci o stare. De la primele ...

Fondul de Garantare, copleșit de cereri. Păgubiții City și Euroins, în așteptare
04/07/2025 10:49

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a inregistrat, pană la 1 iunie 2025, nu mai putin de 609.191 cereri de plată din partea păgubitilor in cazuri de faliment al unor societăti de asigurare, dintre care ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei
OSZAR »