Măsurile fiscale, explicate pe înţelesul tuturor: mai bine angajat decât patron! Antreprenorii, sufocați de noile taxe ale Guvernului : ”Măsură nătângă și antieconomică”
Dimensiune font:
Creșterea impozitului pe dividende anunțat în noul pachet de măsuri fiscale de premierul Bolojan va aduce antreprenorii în situația de a munci patru luni pe an doar pentru a da bani statului. De exemplu, pentru un profit de 100 de lei pe care un acționar va dori să-l scoată din firmă sub formă de dividende, el va plăti taxe și impozite de aproximativ 34 de lei.
Cristian Păun, ASE: ”Devine împovărător să trăiești dintr-o afacere”
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, e de părere că măsura este una complet greșită, în condițiile în care impozitele plătite la stat de un antreprenor ajung să se apropie de cele ale propriului salariat, situate la valoarea de 43,69% din salariul brut (cotă unică 10%, pensii 25% și sănătate 10%) ”Să presupunem că eu aș vrea în mod similar să trăiesc dintr-o afacere. Deci, nu să iau un salariu, ci să trăiesc dintr-o afacere, acționar fiind al afacerilor respective.
În cazul ăsta, dacă afacerea obține profit, se plătește instant 16% impozit (pe profit, n.r.). Apoi, profitul poate să fie redistribuit în două direcții. Poate să fie reinvestit în afacere, adică poți să folosești profitul pe care l-ai obținut pentru a crește activele afacerii, cumpărând echipamente, ce mai vrei să cumperi tu pentru afacerea ta, sau poți să decizi să-l distribui ca dividend, după 16% impozitare.
Cum se impozitează profitul unei firme
În momentul în care el devine dividend, se distribuie exclusiv către acționarii afacerii, persoane fizice. Pot fi și persoane juridice, dar vorbim acum de persoane fizice. Caz în care avem un venit din dividende pentru persoana fizică respectivă, care va fi impozitat cu 16%, și la care apoi se aplică, în funcție de nivelul dividendului, prin comparație cu salariile minime, deși eu știu că s-au scos aceste plafoane (dacă valoarea dividendelor depășește valoarea unui număr de salarii minime brute se adaugă 10% CASS, n.r.).
Să nu uităm că aici nu avem și pensia celui care vrea să trăiască din acest profit, adică el teoretic ar trebui să cotizeze și la pilonul 1 de pensii, la el se mai adaugă încă 20%. Practic, prin această măsură – impozitarea celor care vor să trăiască de pe urma unei afaceri și din dividendele generate din aceasta afacere, prin comparație cu cel care trăiește din salariu – devine mult mai, ca să spun așa, împovărător să ai o afacere și să trăiești din ea, decât să fii salariatul unei afaceri”, a explicat profesorul Cristian Păun .
Haos în lumea afacerilor. Antreprenorii se grăbesc să încaseze toate dividendele pentru a evita supraimpozitarea lor
În final, povara fiscală pentru un antreprenor care decide să trăiască exclusiv din profitul firmelor sale ajunge la valoarea de 34,3% sau chiar o poate depăși, în unele cazuri. Acest lucru poate duce la un blocaj, mai ales că există posibilitatea ca oamenii de afaceri să prefere să păstreze banii în conturile firmei pentru a evita plata unor impozite atât de mari.
Pe de altă parte, spune Cristian Păun, nici această variantă nu este avantajoasă pentru antreprenori, din cauza inflației și a devalorizării monedei. De asemenea, e de așteptat ca în perioada rămasă până la modificarea impozitului (1 ianuarie 2026), cei care dețin afaceri să se grăbească să-și încaseze toate dividendele pentru a evita supraimpozitarea lor.
”Este o măsură nătângă și complet antieconomică, pentru că, teoretic, cel care are o afacere și riscă capital în ea este diferit de salariatul afacerii respective. Nu poți să pui egalitate fiscală între salariat și capitalistul antreprenor. Dacă o faci, practic, tu greșești și acela nu va mai continua sau nu-și va mai dezvolta o afacere, nu va mai da de muncă salariatului.
Cum vor încerca patronii să evite noile taxe ale guvernului Bolojan
Salariații își asumă riscuri mult mai mici și de natură diferită atunci când vine vorba de o afacere și, teoretic, nu putem vorbi de un regim fiscal identic în cazul celor doi.
E foarte greu să mai ai o afacere în viață în perioada asta. Foarte probabil ca prima reacție să fie reinvestirea profitului sau amânarea plății de dividende, pentru că dividendele se vor impozita la momentul în care, practic, cel care deține firma decide să le plătească.
Ele pot rămâne în conturi, se raportează existând ca dividende de plată, dar rămân într-un cont al firmei și poate alimenta rezervele societății, o perioadă”, a mai declarat Cristian Păun .
Mediul de afaceri, pedepsit de stat. Impozitul pe dividende a crescut de la 5% la 16% în doar patru ani
Cotele de impozitare la dividende au tot crescut în ultimii ani, de la 5% în 2021, la 8%, 10% și acum 16%. Înainte, acest impozit era ceva mai mare, dar scăderea lui s-a făcut în paralel cu introducerea contribuției la sănătate.
”În moment de față avem o creștere fără ca acea contribuție la sănătate să fie diminuată, iar povara fiscală, din punctul meu de vedere, devine destul de apăsătoare”, a concluzionat profesorul Cristian Păun.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau