O nouă provocare face ravagii pe Tik-Tok
Dimensiune font:
* tinerii se filmează în timp ce aplică, timp de peste 15 secunde, deodorant spray pe propria piele, de la o distanță foarte mică * acest lucru conduce la arsuri grave, iar la nivel național au existat deja multe cazuri de copii care au ajuns la spital, având nevoie de tratament de specialitate
Mediul online poate fi o adevărată capcana pentru copii, susțin psihologii ieșeni. Foarte mulți tineri neexperimentați ajung ca, din dorința să adune cât mai multe like-uri și distribuiri, să se supună unor pericole uriașe, acceptând să facă tot felul de provocări, care mai de care mai ciudate. De cele mai multe ori, aceste provocări, care provin din alte țări, poti fi identificate pe Tik-Tok, o aplicație care este utilizată de foarte mulți copii și adolescenți. În ultimele zile, o astfel de provocare a început să facă ravagii printre tinerii din România.
Aceștia se filmează în timp ce aplică, timp de peste 15 secunde, deodorant spray pe propria piele, de la o distanță foarte mică. Acest lucru conduce la arsuri grave, iar la nivel național au existat deja multe cazuri de copii care au ajuns la spital, având nevoie de tratament de specialitate. Conform psihologilor, există o explicație destul de simplă pentru care copiii aleg să recurgă la astfel de gesturi: mirajul celebrității. „Nu este primul astfel de fenomen care apare în mediul online. În ultimii ani au existat foarte multe astfel de trenduri, să ne amintim de celebrul joc Balena albastră. Copiii observă că unele persoane reușesc să își câștige celebritatea în mediul online postând astfel de clipuri pe rețelele de socializare. Astfel, se gândesc automat să imite și nu mai țin cont de riscurile la care se supun. Își doresc să adune zeci de mii de aprecieri, să facă un număr mare de urmăritori, își doresc să devină virali. Deci, vorbim despre un miraj al celebrității. Totodată, copiii conștientizează că celebritatea în mediul online îți poate aduce și bani. Dar, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să ai o celebritate constantă, construită într-un mod sănătos. Un videoclip care adună multe vizualizări și aprecieri nu te face celebru. Doar îți pune sănătatea și viața în pericol”, a precizat Andreea Coman, psiholog ieșean.
„Viața virtuală este o reală capcană. Rețelele de socializare, în realitate, nu au nimic de a face cu socializarea. Din contră. Te fac să nu știi să mai comunici față în față, iar un copil care utilizează frecvent aceste aplicații va porni cu un mare handicap în societate. Nu va putea să se exprime liber, va deveni anxios în momentul în care va avea de susținut un discur în public”
În ultimii ani, susțin specialiștii, tot mai mulți tineri aleg să trăiască o viață virtuală. Pierduți printre gadgeturi performante și rețele de socializare, aceștia uită să trăiască în realitate. Aceste lucru devin nocive, mai susțin psihologii. „Viața virtuală este o reală capcană. Rețelele de socializare, în realitate, nu au nimic de a face cu socializarea. Din contră. Te fac să nu știi să mai comunici față în față, iar un copil care utilizează frecvent aceste aplicații va porni cu un mare handicap în societate. Nu va putea să se exprime liber, va deveni anxios în momentul în care va avea de susținut un discur în public. În schimb, în online nu va avea rețineri. Doar că, de cele mai multe ori, lucrurile care contează nu se întâmplă în online”, a mai spus psihologul ieșean. Cristian ANDREI
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau