Tabăra Ciric, la un pas de a fi salvată
Dimensiune font:
Puțini dintre tineri știu ca în zona de agrement Ciric există o tabăra. Până la începutul anilor 2000, aici se adunau, în fiecare vară, zeci de mii de elevi din toată zona Moldovei. În prezent, însă, zecile de căbănuțe din lemn în care erau cazați copiii au fost puse la pământ de nepăsare. De 10 ani, Primăria încearcă să treacă în administrarea sa spațiul care ține de Ministerul Educației și acum mai are doar un pas până să se întâmple acest lucru.
Uitată de autorităția într-o așa-zisă stare de conservare, tabăra de la Ciric a devenit în ultimii ani casă pentru oamenii străzii și câini vagabonzi. Teodor Chirica are 65 de ani şi a rămas fără locuinţă, iar tabăra pe care o iubea în copilarie a devenit casa lui de 7 ani. „Are vreo 30 de ani de când e închisă. E părăsită, e degradată... căsuţele, dacă le împinge domnul, că e voinic, cad imediat. Ele sunt în ultimul hal, e dezastru, mai fac eu curat cât pot și eu. Era o frumusețe, se mergea cu barca pe lac, o frumusețe, un loc splendid, cu aer curat, liniște. Păcat de tabăra asta...”, spune el.
Suprafață taberei este de 30.000 de metri pătraţi. Fiind amplasată chiar pe malul lacului, ar fi putut deveni un paradis pentru copii şi nu numai. În prezent a mai rămas doar amintirea ei.
De 10 ani, Primăria Iași încearcă să o ia în administrare de la Ministerul Educației, însă, din păcate, nici acum procedura nu e gata. „Mai așteptăm un ultim pas, trebuie să se emită o hotărâre de Guvern prin care tabăra să treacă din proprietatea statului în proprietatea municipiului Iași. Dorința mea, ca primar, este să fie tot tabără pentru școlari, atât pentru ieșeni, cât și pentru cei din afara Iașului, să creem un spațiu în care copiii își pot continua vacanța în alt fel, unul de care noi am beneficiat în copilăria noastră. Asta e birocrația la noi”, spune Mihai Chirica, primarul Iașului.
Odată preluată, ar mai trece alți 5 ani până să vedem efectiv tabăra readusă la viața. Ieșenilor le e greu, însă, să creadă că se va întâmpla vreodată asta. „Da, mi-ar plăcea dacă ar fi, cred că aș vizita, da. Eu sper să o facă, când mai crește copilul să poată să se bucure de asta, dar nu cred”, spune o mămică. „Eu nu cred că o vor prinde copiii mei, nu știu... copiii copiilor mei poate”, spune altă femeie.
În 1990, în toată țara erau 207 tabere de stat, iar în prezent mai sunt 160, dintre care doar 60 funcționale. Maria STANCU
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau