Poți să depășești sau nu o căruță pe linia continuă? Ce spune Codul Rutier
Dimensiune font:
În ce condiții poți să depășești o căruță pe linia continuă? Pentru șoferii care nu știau, circulația căruțelor, dar și cea a altor vehicule lente, este într-adevăr permisă pe o mare parte a drumurilor din România.
Poți să depășești o căruță pe linia continuă?
Există însă niște reguli pe care conducătorii acestor vehicule trebuie să le respecte. La rândul lor, ceilalți șoferi prezenți în trafic trebuie să respecte Codul Rutier când vine vorba de depășiri și nu numai.
„Depășirea este manevră prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe același sens de circulație, prin schimbarea direcției de mers și ieșirea de pe banda de circulație sau din șirul de vehicule în care s-a aflat inițial”, se arată în legea circulației.
Cu alte cuvinte, în momentul în care ieși de pe bandă și intri pe contrasens pentru a trece în fața unui alt vehicul, înseamnă depășire. Dacă însă ești pe o bandă paralelă și treci de un vehicul mai lent, atunci este vorba despre o devansare.
Codul Rutier precizează că depășirea se poate face atât pe o bandă paralelă, cât și pe contrasens. În cazul în care treci pe sensul celălalt de circulație pentru a depăși un vehicul, trebuie să ții cont de marcajul rutier.
Ce spune Codul Rutier
Poți să depășești o căruță pe linia continuă? Codul Rutier spune clar că dacă există o linie continuă, înseamnă că nu poți depăși în acea zonă. În același timp, nu este permisă depășirea nici în zonele unde indicatoarele rutiere interzis manevra.
„Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.
Dacă e să vorbim despre vehiculele cu tracțiune animală ori motocicletele fără ataș, atunci lucrurile se schimbă. Mai exact, în Codul Rutier sunt prevăzute câteva excepții când vine vorba de depășire.
„Se interzice depășirea vehiculelor pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m”, stabilește legea circulației.
Ce sancțiuni riști dacă încalci legea
Pe de altă parte, în cazul în care ne referim la nerespectarea indicatoarelor și marcajelor rutiere, aici nu există nicio excepție. Asta înseamnă, deci, că nu poți să depășești o căruță pe linia continuă.
În general un astfel de marcaj apare în zonele cu vizibilitate redusă, ori în cele în care riscul de accident e unul ridicat. Astfel, pentru a nu pune în pericol viața altor participanți din trafic, este bine ca legea să fie respectată.
„Legea nu prevede nicio excepție care să permită depășirea vehiculelor lente prin încălcarea marcajului continuu. Iar în situația în care sunteți identificat de un polițist rutier depășind un vehicul lent sau un obstacol, încălcând aceste reguli de circulație, vi se poate aplica sancțiune contravențională și o să vi se rețină permisul de conducere pentru 60 de zile”, a explicat la rândul său, pe YouTube polițistul Tavi Perțea.
Un detaliu important e legat de faptul că atât căruțele cât și vehiculele lente nu au dreptul să circule pe autostradă și nici pe drumurile europene. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a nu exista anumite riscuri în trafic.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau