Rusia continuă ofensiva în Ucraina, iar Trump e gata să abandoneze discuţiile de pace. Germania va da 5% din PIB pe Apărare până în 2032
Dimensiune font:
Ucraina şi aliaţii ei se pregătesc pentru o vară de foc. Într-o discuţie cu liderii europeni, Donald Trump a recunoscut că Vladimir Putin nu vrea să oprească războiul. Mai mult, nici armistiţiul de 30 de zile propus de Washington nu mai este un obiectiv realizabil. La Paris şi Berlin, oficialii avertizează că Moscova se înarmează într-un ritm alarmant şi că tot continentul este ameninţat de ambiţiile Kremlinului.
La trei zile după discuţia dintre Putin şi Trump, Wall Street Journal scrie că o nouă rundă de tratative între Rusia și Ucraina ar putea avea loc la Vatican în iunie. Este însă singura veste bună. Preşedintele american s-a descurajat în privinţa păcii şi le-a spus lui Macron şi lui Merz că Putin nu vrea să pună capăt luptelor deoarece are impresia că armata lui câştigă. În plus, Trump nu este de acord nici cu noi sancţiuni şi ar fi gata să se retragă din negocieri.
În capitalele din vest, liderii se pregătesc să înfrunte Rusia fără ajutorul american
"Cred că am progresat mult, dar este măcel acolo. Încercăm să ajutăm. Nu ne afectează pe noi, nu sunt oamenii noştri şi nici soldaţii noştri. Este vorba despre Ucraina şi despre Rusia", a declarat Donald Trump. Temerile sunt confirmate de acţiunile Rusiei. Trupele lui Putin forţează pe front în special în regiunea Doneţk. Iar CNN a difuzat o înregistrare în care soldaţii lui Putin au primit ordin să execute prizonierii, lucru care încalcă dreptul internaţional. "Din păcate, ruşii nu dau niciun semnal de încetare a focului şi nu sunt încă pregătiţi să pună capăt războiului. Prin urmare, toate formele noastre de presiune, toată munca cu partenerii pentru a pune presiune asupra Rusiei, sunt absolut necesare", a declarat Volodimir Zelenski
În capitalele din vest, liderii se pregătesc să înfrunte Rusia fără ajutorul american. Pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, Germania a trimis trupe în străinătate. O brigadă de blindate va fi staţionată permanent în Lituania şi va asigura securitatea ţărilor baltice. "Revizionismul agresiv al Rusiei ameninţă nu doar securitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, ci şi securitatea noastră comună în Europa", a declarat Friedrich Merz, cancelarul Germaniei. Noul cancelar german este decis să crească puternic şi cheltuielile pentru apărare. Nemţii vor ajunge la 5% din PIB până în 2032, aşa cum a cerut NATO.
"În acest moment, ruşii produc muniție la un nivel nemaiîntâlnit în ultimele decenii. Produc de patru ori mai multă muniție decât produce întregul NATO în acest moment. Își reconstituie armatele. Întreaga lor economie este pe picior de război", a declarat Mark Rutte, secretarul general al NATO. Şi restul Europei rămâne în alertă. Marina poloneză a intervenit de urgenţă în Marea Baltică după ce o navă rusă din flota care transportă ilegal petrol în străinătate a făcut manevre suspecte în apropierea cablului electric care leagă Polonia de Suedia.
Redactia Observator
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Adauga comentariul tau